- Forskningsresultat
Lektor: – Diversitet og inklusion bliver udfordret, når I arbejder hybridt
Arbejder jeres medarbejdere både på kontoret og hjemmefra? Så er det vigtigt at overveje, hvad det betyder for diversitet, inklusion og lige muligheder i jeres virksomhed.
Den hybride organisering, hvor medarbejdere både kan arbejde hjemmefra og på kontoret, er fleksibel og kan tilpasses efter den enkelte medarbejders behov. Derfor kan man tro, at den giver bedre plads til forskelligheder på tværs af kulturer og livssituationer.
Men faktisk kan den hybride organisering udfordre virksomheders arbejde med diversitet, inklusion og lige muligheder. Det har holdet bag forskningsprojektet 'Ledelse af diversitet på hybridorganiserede arbejdspladser' set.
- Arbejder du meget hjemmefra, er du fx ikke en del af den smalltalk og videndeling, der foregår på kontoret. Og det kan stå i vejen for, at du bliver inkluderet i arbejdsfællesskabet og får samme adgang til opgaver som kollegerne, der møder ind. Samtidig kan vores stereotype billeder af hinanden blive forstærket, når vi primært mødes online, siger lektor Maisa Larsen dé Martino fra Cphbusiness.
Hun er projektleder på 'Ledelse af diversitet på hybridorganiserede arbejdspladser'.
- Der er nærmest ingen opmærksomhed på området i Danmark. Selv virksomheder, som arbejder målrettet med at øge diversitet, inklusion og lige muligheder, er ikke opmærksomme på, hvordan den hybride organisering påvirker de målsætninger, fortæller hun.
Her giver hun ti eksempler på, hvad I skal være opmærksomme på:
Kast jer ud i initiativerne – og vær ikke så bange for at fejle
Noget af det vigtigste, når I arbejder med at styrke diversitet, inklusion og lige muligheder er, at I får sat nogle initiativer i gang.
- Mange er bange for at lave fejl, når de arbejder med diversitet, inklusion og lige muligheder. Det betyder desværre, at de afholder sig fra at handle og sætte gang i initiativer, siger Maisa Larsen dé Martino.
- Selvfølgelig skal I ikke have en adfærd, som sårer eller nedgør medarbejdere, men I skal heller ikke være så bange for at fejle, at vi ingen vegne kommer. Ofte er det bedre at kaste sig ud i initiativerne og håndtere, hvis der opstår en fejl. Og så skal vi grundlæggende blive bedre til at stille spørgsmål, spøge ind og lytte, siger hun.
Om forskningsprojektet
Forskningsprojektet 'Ledelse af diversitet på hybridorganiserede arbejdspladser' undersøger, hvilke udfordringer og muligheder den hybride arbejdsform giver – og hvordan ledere sammen med medarbejdere kan fastholde og fremme diversitet, inklusion og lige muligheder på arbejdspladsen.
Projektet blev udført fra 1. januar 2023 til 1. januar 2024.
Holdet bag projektet er lektor Maisa Larsen dé Martino, lektor Helene Spliid, adjunkt Nille Presskorn, programchef Maria Baunbæk og lektor Hans-Christian Christiansen fra Cphbusiness.